Tuesday, February 28, 2012

Cerita ^_^


Part 1

Percintaan selalu bermula dengan persahabatan kan? Itu yang orang selalu kata. Dan aku rasa benda ni betul. Sebab bila dah kenal hati budi baru akan timbul rasa sayang and cinta kan?

Well. Aku ada seorang kawan. Kisah dia macam ni la. Yang aku duk klasifikasikan macam cerita novel yang anak-anak dara, mak-mak dara suka duk baca.

Kisah diorang bermula bila masing-masing melangkah ke dunia kampus. Okay, aku kenalkan kawan aku sebagai Alia and the partner as Aril.

Alia dan Aril, mula-mula kenal masa nak buat discussion group. Waktu dah nak dekat final dah. Maklumlah, bila dah nak final baru semua nak kelam kelibut buat semua benda. Ha, waktu nil ah kenal. Start dari sini, diorang macam ada chemistry and jadi sangat rapat. Sampaikan budak-budak kelas salah faham and tanya

“Beb, korang ni ada pape ke? Aku tengok lain macam je?”

Soalan-soalan maut cenggini memang selalu je lah diorang kena jawab. Sejak tu dalam fikirana Alia penuh dengan soalan-soalan.

Dalam masa yang sama, dalam masa Alia mencari jawapan untuk semua soalan-soalan maut yang mengalahkan soalan Matematik Tambahan tu, Alia perasan yang Aril semakin hari semakin baik and semakin caring. Alia pun jadi pelik. Ya lah. Cakap guna bahasa aku kau je. Tapi Aril ni makin hari dah makin pelik ha.

Makin caring, makin sweet, makin segala-galanya lah. Macam BF layan GF or macam laki layan bini. Boleh juga nak kata macam tu sebab over caring. Ha ha ha.

“Wey, kenapa kau baik sangat dengan aku ha?,” tanya Alia.

“Sebab aku suka kawan dengan kau,” jawab Aril dengan senyum sumbing dia yang kadangkala buat Alia tak boleh tidur tu.

Jawapan klise dari seorang lelaki kepada seorang perempuan.


Part 2

Masa demi masa berlalu, dah habis dah semester 1. Masuk semester 2. Cerita mereka semakin hangat. Semakin mendapat perhatian dari rakan-rakan kelas. Huh, Alia serabut dah. Soalan semester lepas belum berjawab. Hope takde soalan baru. Tapi harapan je lah. Sebab tetiba ada pulak la budak penyibuk tahap wartawan TV3 duk tanya bila diorang nak kapel.

Ada satu masa, Alia demam. Aril yang konon caring gila ni, pergi la beli 100 plus bagi Alia. Padahal membazir je sebab Alia dah beli sendiri. Aril bagi jugak air tu. Hurm, tapi aku tak sure lah pulak Alia minum ke tak? Ha ha ha. Tapi nampak sweet sebab Aril sanggup pi beli air 100plus yang orang kata boleh bagi elok demam. Huh, ye ke?

Okay ini masa kedua pulak. Tadi satu masa kan? Ha ha ha. Tetiba la pulak kan, Alia ni merajuk. Semua ni pun sebab Aril la ni. Tak tahu lah apa Aril dah buat sampai Alia tak mau langsung bercakap dengan Aril. Sah-sah la mintak dipujuk kan? So, jadilah scene romantic macam dalam novel-novel cinta yang melambak jual kat MPH Bookstore tu.

Just imagine, Aril sanggup pegi beli belon yang love banyak-banyak kat belon tu and bagi dekat Alia. Alia terkejut sebab ada sekali tu diorang hang out sekali, and Alia cakap dia suka belon tu. Tak sangka lah pulak boleh dapat. Ha ha ha. Boleh lah Alia merajuk selalu kn??

He he he. Kalau korang kata tak sweet, lantak lah yang penting Alia suka and happy. Aku pun suka bila tengok dia happy.

Aku ingat aku nak buat novel je cerita diorang dua ni, tapi aku sendiri pun tak sempat. Kita buat cerpen dulu noohhh. He he he. Tetiba rasa macam cerita cinta NTV7. Ha ha ha.

Cerita cinta ni berakhir di sini. Tapi belum habis lagi ni. Sebab diorang ni pun still lagi duk create moment-moment baru and indah dalam hidup diorang. Yang berakhir aku je sebab letih dah menaip ha. He he he. Just wait and see je la. Btw, syioknya kalau aku pun dapat BF yang macam ni. Hahaha. Boleh la aku cerita kat cucu-cucu aku bila tua, ye dok? Hahaha....

Thursday, December 23, 2010

Japan ^ Sakura ^ 25 Nov - 2 Dec 2010

Aku akhir nya dpt merealisasi kn 'my dream' utk pergi ke Japan....
huaaa...sgt2 lah seronok.... aku join '' Winter f/ship universty prgram to JAPAN under Japan International Cooperation Agency (JICA) Alumni Society of M'sia ''
this is all thanx to my dear elder sister,coz dia yg forward kn email psal prgram ni & also to all my fmly especially MAMI PAPA coz support me...heheheh =)

tapi sblum tu aku kena p kursus dlu sblum b'tolak ke sna slma 2 hari 1 mlm d'kompleks belia CHERAS..


21 Nov 2010...

Aku pegi Cheras nek kreta kakak sulong aku (Yong)...
Aku g sorg dri coz evryone hve their own event especially Yong, coz EZRI (ank yong) b'sunat di MELAKA kt kmpung abg shidi (abg ipar aku a.k.a suami yong), mami papa aku pn ikut pegi sna....

Smpai je d sna,aku trus agkt beg aku msuk ke kompleks tu, pastu dftar kn dri kt kaunter...EN. Sabarudin ada kt ctu....then ada sorg Laki tlg eskod tnjuk kn tmpt utk b'kumpul....

Sesi berkenalan b'mula then form into group....sume member ada 13org pelajar...3 boys n'
10 girls...5 chinese ( 1 boy) + 8 muslims (2 boys) ..
chinese: GAN,HUI,WONG,JOELL & CHAN...
muslims: FUZAH,IRA,AKMAL,IJAT,IJA,AILIN,MIJA & ME...

Then kami ada sesi blja bhasa jepun + culture....knal dorg nye history...it's very interesting....
En. Saba a.k.a SENSEI (cikgu dlm bhsa jepun) adlh naib pngerusi MyJICA...dia lah yg atur n urus kn sgala yg b'kaitan dgn prgram ni....dia sgt sporting...
mkn 6 kali sehari,wahhhh sgt lah puas hati...ehehe...then kami d'beri 1 dorm utk tido kt kompleks tu...boys dpt bilik,girls dorm...

Sume member sporting n' easy going...kira mcm xda pn mcm sombong2 antara sume especially with chinese..sume nye O.K....it was so relief...heeee~~

Kami ada men GAME teka2 ingt nama mmber...mcm kmi ubah cth tutup mulut with kain, is it others can 'cam'....this is 4 our relation with our fren when in Japan nnti, coz tkot kami t'pecah time jln2 kt TOKYO...so, this is good 4 us...



22 Nov 2010...

Pagi2 kna bgun smbhyang subuh b'jemaah...then, kami b/fast+jog+men game kt padang....
game kmi men ni is to test our confident in ourself n trust to our friends....game dia dgn m'baling telur ke kwn dgn jarang yg b'beza2 antara kwn..kami lwn antara group...its the game...coz sblum ni kalu ada men game cm ni pn slalu nye gna belon+air....tp ni len sb gna telur...ehehhe...ada yg pecah t'kena basuh,fuhhh,mmg t'baek ar kna yg cm tu...ehehhe...nasib bek aku tgkap dgn baek...ehehe..xda la pecah kt aku...heeee~~~

Then kami g mkn lg..pastu kami prepare for farewell event...event ni kami kna nyanyi lagu...2 buah lagu yg nyanyi oleh sume iaitu ''TANAH PUSAKA KU'' & ''REBAIBARU''(lagu ni lagu Japan) stelah semalaman kami practice b'nyanyi,ari ni kami kna perform kn dpan our family..fuhhh,nervous kot...ehehhee...then everything were smooth...b'pisah lah kami wat smentara wktu & make preparation for going off to JAPAN in another week...
weeee~~ =D

~preparing for closing ceremony~



25 Nov 2010...

Haaaaa... Ari ni kami semua berkumpul kt KLIA...aku plak org yg plg last arrived,abis semua pakat call aku tanya da kt na..adoiii,kak ija (my kakak angkat) pn call....huhuhu... Sorry ye Sensei...xtau cm na leh terlambat plak..forgive me...
Semua tgh bratur nk check in..kami nek JAL (Japan Airline) to Nagoya..

~Sensei (ujung kanan) bg briefing~

Tuesday, September 7, 2010

RaYa 2010...


Raya thun ni agak sdih ckit coz not all of my fmly are coming back to KEDAH...huhuh... However, i feel very happy coz my 5th brother with his new fmly are back from Melbourne(Australia) to M'sia tonite...ehehhee..esok aku akn g PINENG, amek dia... n' the most important is my 10th ank sdra blk (our new fmly mmber)...his name is 'AZIMI'...ehehhe...miss him a lot!!

i can't wait to hug him....heeee~~
Today, 4 the first time ever...i've made KUIH RAYA on my OWN...ahhaha....the name of it is 'biskut KOPIKO'...hheheh...it is a huge success 4 me,coz 4 the first time making it (without my mami watched me doing it)+ SGUH RANGUP...weeee~~ best2...

Tuesday, August 31, 2010

B'ramah...+ hidup br d'negeri Perak


Tadi tgk bunga api d'tmbak dr kampus yg dpt d'lihat dr umah sewa, sgt lah best...ase cam rugi plak x p kmpus tgk kt sna + ada kumpulan nasyid IN-TEAM dtg wat show dr kul 6:30 ptg...adeii....rugi plakk x p.....aku x p pn sb tkot ujan coz ptg td jup2 ujan...
pastu jiran sbelah pn kuar gok (bdak U gok,asal dr klantan)...kmi smbang2 pastu aku dgn Qusya (hsemate) pn kuar kn bunga api yg aku bw dr kmpung...heee~~ at least t'hibur gok ckit...ilang jup ase skit kpla ni...hehehe...

Ermmmm...aku skrg t'ase nk crta plak hal aku....kei lah...aku mula kn eh...aku crta psal yg skrg nye dlu...
Starting from 3July2010,aku tlah m'dftar kn dri aku kt UiTM perak, as a Bachelor Accountancy [BAcc] student (i don't expect that i'll get here,i've expected that i get at UiTM perlis since my hometown is more near to perlis...)....1st sem dh kena duk luar,haiiii dugaan...nasib bek aku ada ank sepupu aku kt cni (kt seri iskandar) nama dia 'Nabil' sb dia tlg cri kn umah sewa utk aku...dia kolej len,dia kolej professional MARA (KPM)...but 4 the 1st week aku duk kt umah mak sdara aku dlu (alang=kakak mak aku)...nabil kena ulang alik amek aku dr sitiawan ke SI...this is b'coz sume bdak bakal housemate aku (5org) masa tu x masuk dftar kolej dorg lg (KPM gak)...hurmmm...
Then aku knal2 lah dgn mmber2 kelas br aku...1st week tu aku agk cm diam dlu (m'jd pmerhati) eheehehe.....bdak2 len okei dh sb dorg sume msing2 k'bykkan nye dr uitm perak gak...2nd week tu br aku msuk umah br aku...sume nye okei,aku trima je umah ni cm na pn...tp agak susah gak 1st (x2) sb aku xda kenderaan...huhuh...so, nsb aku ada knal mmber kelas aku sorg ni nama dia 'At' merangkap kwn Marina (my lovely cousin) ms kt Perlis dlu...aku tumpang dia sementara aku xda lg MOTOR....actually Pkwe At yg bw kreta,dia tlg anta kn g kelas tiap2 ari smpai lah aku dpt my 'EGO'....ehhehe...
Mmber2 kelas mkin lama mkin okei...can get along together...t'ase sgt lah lega...ehehe...same goes to my housemate..ehheheh....aku ada 5org hsemate: Zila, Ili, Anna, Qusya & Syasya..1st aku knal Zila sb nabil...then yg len knal stelah aku menetap d'cni...

Monday, August 30, 2010

BLOG

blog2....lama dh wat blog,tp xpernah nk aktif...heee~~ biar lah kdg2 bosan ke xda keja len ke, bleh la b'blog ckit2...bkn nya reti mna pn..huhuh...

So, here i am....i'm gonna be a blogger for sometimes only(maybe)...we'll see....
(mana2 ayt yg cm tunggang-langgang tu,maaf la ye...bkn nye pndai mna nk b'ayt n' b'english ni...heheheh =) .....)

sakit arr...


Salam.....kenapa ari ni ase mcm sume nye bercmpur adukk...stress + x tenang... x tenang sbb tringat balik sume kenangan yg penah lalui...stress dgn assignment yg byk kena anta + dgn x reti mcm mana nk wt assignment ni...smpai skit kpala ni...dh 2ari turut2 kpala ni skit...denyut2...semlm telan dh penadol,tp tu pn sebiji je lah,coz i don't like medicine...nak telan pn susah...t'ase t'sekat kt kerongkong ni..adeii...
Kenangan plak,ntah la...knapa la ari ni gak yg nk d'tmbah kn pulak dgn kenangan lama..all of my memoir when i'm studying at K.Terengganu...sedih ase...hate this kind of feeling that is when i'm thinking that all of my 'sGs' can meet up whenever they want (even only sometimes coz everyone kind of busy)...and the jealousy & sad feeling started to fill my heart..arghhhhh...!! xleh arr...jeles ngat ase...hurmmm...
sometimes my heart said "when we are far from others, maybe we would be forgotten by them...but however promise to ur'self, don't ever 4get them no matter what happen..coz they are all ur best fren...even in the past they did something that we don't like...remain loved them n remembered them.."
ACN MOTIVATE UR'SELF...!! try to be happy....!